12000 cyklů pro systémy STORION od ALPHA ESS

... k tomu není co dodat. Stále opakuji, že bateriové úložiště nabízející méně než cyklů 10000 je podřadný podstandard.

Jednoznačně jsou globálním standardem LFP baterie s minimálně 10000 a více cykly (a to od roku 2017).
Počty cyklů nejsou papírová hodnota. Stejně jako jsou na základě definovaných postupů testovány FV panely tak jsou podle přesně definovaných postupů testovány baterie a bateriové články.
Počet cyklů prezentuje jak je konkrétní baterie energeticky a výkonově robustní. Počet cyklů prezentuje budoucí životnost baterie.

Společnost Alpha ESS nabízí na baterie záruku 15 let. Kdy minimální využitelná kapacita po 10 letech provozu bude 80% ( konkurence nabízí 60% což znamená, že baterie "ztratila kapacitu" před pátým rokem provozu)     

celý článek ZDE
www.junleepower.com 
www.cnevpost.com 

Čínská společnost Eve Energy představila nové akumulátory LF560K určené pro vysokokapacitní úložiště energie. Tyto akumulátory mají vyšší kapacitu 560 Ah a poberou 1,792 kWh energie. Současně jsou levnější na výrobu.

Zejména obnovitelné zdroje energie dnes vytváří větší nároky na ukládání energie. Tu můžeme skladovat mnoha různými způsoby a nemusí jít jen o klasické baterie (např. setrvačníky, přečerpávací elektrárny, stlačený vzduch,...). Čínská firma Eve Energy se ale věnuje právě akumulátorovému způsobu řešení. Uvádí novou generaci akumulátoru LF560K, které mají nahradit původní LF280K. Jejich kapacita se zvýšila z 280 Ah na 560 Ah a jeden takový akumulátor pojme 1,792 kWh energie. V tomto případě nejde ani tak o pokrok v oblasti chemického složení jako spíše prostorového uspořádání článků.

Máme tu technologii CTT (Cell to TWh), což si spíše můžeme přeložit důraz na to, aby šly akumulátory aplikovat na obrovská úložiště a umožnili nám ukládat TWh energie (to nutně neznamená, že v jednom jediném úložišti, ale spíše globálně). Novinka obsahuje poloviční počet článků proti LF280K, což snižuje počet komponent baterie o 47 %. Efektivita výroby tak roste o 30 %. Využito zde bylo technologie vrstvení článků, které se také dočkaly úprav, změnila se struktura vývodů, a navíc se zvýšila produkce o 3 %. Články mají mít životnost na 12 tisíc cyklů, což naznačuje pravděpodobně využití některé varianty LFP článků. Bohužel firma hodně hází procenty, ale neuvedla konkrétní čísla (jistě by nás zajímala např. cena na kWh). Dodávky na sebe ale nechají ještě čekat, počítá se s nimi ve druhém čtvrtletí roku 2024.

Navíc bylo oznámeno budování továren v Jün-nanu a Čching-chaji. Každá linka má mít výrobní kapacitu 10 GWh akumulátorů ročně, celková továrna pak 40 GWh. Proti tradičním továrnám mají být náklady na vybudování linky o výrazných 38 % nižší, její spotřeba nižší o 20 %. Do roku 2025 má mít společnost roční výrobní kapacitu 100 GWh.